alfa

Uvjeti korištenja

OPĆE INFORMACIJE


Web-stranice na internetskoj adresi kabinet.alfa.hr (u nastavku: Kabinet) dio su web-sustava izdavačke kuće Alfa d. d. koji je namijenjen prvenstveno korisnicima Alfinih udžbenika i drugih obrazovnih materijala.


Svi posjetitelji Kabineta slobodni su bez prethodne registracije i prijave pregledavati i pristupati otvorenim sadržajima i segmentima:

- stranice s općim, promotivnim i formalno-pravnim informacijama o tvrtki te njezinim izdanjima i proizvodima, - pregled i pretraga informacija o izdanjima i proizvodima,

- vijesti i obavijesti,

- blog članci,

- sekcija za nastavu na daljinu,

- pregled najavljenih i održanih edukacija

- pregled metodičkih materijala u sklopu nastavničkog kabineta za korisnike

- preuzimanje datoteka i otvaranje poveznica koji su otvoreni i vidljivi za sve posjetitelje Kabineta.


Sadržaji i funkcije Kabineta koji su dopušteni i/ili vidljivi isključivo registriranim, odobrenim i prijavljenim korisnicima su:

- početna stranica prilagođena za pojedinog korisnika s prečacima na njemu relevantne sadržaje (promotivne, informativne i edukativne), edukacije, izdanja i metodičke materijale

- prilagođena stranica nastavničkog kutka za pregled odobrenih metodičkih materijala

- stranice pojedinog metodičkog kompleta s popisom pripadajućih izdanja i metodičkih materijala

- mogućnost pojedinačnog ili skupnog preuzimanja metodičkih materijala u odobrenom metodičkom kompletu

- mogućnost otvaranja svih poveznica i ostalih materijala unutar odobrenog metodičkog kompleta direktno u internetskom pregledniku (ako je tehnički podržano)

- mogućnost filtracije napredne tražilice na metodičke komplete odobrene za korisnika

- sučelje za uređivanje korisničkog profila

- mogućnost vezanja Google korisničkog računa ili Carnetova akademskog identiteta na korisnički račun Kabineta


PREGLEDAVANJE I VRSTE SADRŽAJA


Web-stranice sustava Kabinet nude, osim formalno-pravnih, opće-informativnih i promotivnih sadržaja, nekoliko osnovnih vrsta sadržaja:

- blogovi (vijesti i obavijesti, EduBlog)

- izdanja (udžbenici, drugi obrazovni materijali, didaktički materijali, stručna izdanja)

- metodički materijali

- edukacije

- nastava na daljinu

- osobe


Svim vrstama sadržaja osim osobama pristupa se putem glavnog izbornika web-mjesta i drugim podizbornicima, a može im se pristupiti i preko izlistavanja na početnoj stranici ili u rezultatima pretrage, kao i na drugim kontekstualno generiranim stranicama.

Informativne stranice o osobama izlistavaju se samo kontekstualno uz izdanja ili kao rezultati pretrage.


Vijesti i obavijesti / EduBlog


Vijesti i obavijesti su članci informativnog karaktera i manjeg obima koje priprema uredništvo kako bi obavijestila posjetitelje i korisnike o novim općim i specifičnim informacijama i događajima, kao i posebnim prigodama koje se tiču korisnika ali i opće obrazovne zajednice.


EduBlog je marketinško ime za članke stručnog i stručno-popularnog karaktera većeg obima s potpisom specifičnog autora ili autorskog tima, namijenjen učiteljima i drugim obrazovnim stručnjacima bilo da je riječ o korisnicima Alfinih udžbenika ili općim korisnicima web-stranica, a koji mogu sadržavati više sadržaja i više vrsta sadržaja. Popis članaka može se pojavljivati na više mjesta kroz web-mjesto ovisno o prijavi korisnika prema njegovom profilu ili općenito, a na općem popisu i u pretrazi mogu se filtrirati prema specifičnim oznakama u smislu teme koju obrađuju ili autorskog serijala.


Izdanja


Klikom na vrstu izdanja direktno na glavnom izborniku ili na stranici “Sva izdanja” dostupnoj preko glavnog izbornika prikazuju se sva dostupna izdanja kao rezultati pretrage s uključenim filterom, nakon čega je moguća daljnja filtracija i pretraživanje. Klikom na naslovnicu ili naslov izdanja otvara se informativna stranica izdanja koja može sadržavati različite informacije o izdanju i dodatni sadržaj, poput galerije, videozapisa, dodatnih datoteka za preuzimanje, tablice sadržaja i sl., kao i popis vezanih izdanja. Autori izdanja navedeni su kao poveznice s kojih možete pristupiti informativnoj stranici autora koja se sastoji od ostalih izdanja i sadržaja i drugih informacija ako su ih autor i nakladnik odlučili podijeliti.


Metodički materijali


Metodički materijali podrazumijevaju digitalne materijale različitih vrsta koje uredništva pripremaju za korisnike udžbenika na kojima se temelje metodički kompleti kao dio podrške korisnicima. U tehničkom smislu metodički materijali istovjetni su izdanjima, a razlika je u dostupnosti ovisno o korisničkom odobrenju te načinu na koji su prikazani. Više o pristupu metodičkim materijalima dalje u ovom tekstu.


Edukacije


“Alfa edukacije” dugoročan je projekt izdavačke kuće Alfa za stručno usavršavanje obrazovnih radnika putem online platformi te se radi komocije i praktičnosti izlistavaju na web-sustavu Kabinet na određenim stranicama, a na glavnom prikazu posjetitelji mogu pregledavati nadolazeće ili arhivirane edukacije sa svim potrebnim informacijama te poveznicama na prijavu za sudjelovanje odnosno pristup snimci. Napominjemo da se edukacije održavaju na vanjskoj digitalnoj platformi te su sva izlistanja na sustavu Kabinet samo baza za prijavu i pregled.


Nastava na daljinu


“Nastava na daljinu” projekt je izdavačke kuće Alfe nastao tijekom pandemijskih uvjeta izolacije u nastojanjima da se osigura učenje od kuće najčešće pripremanjem posebnih videolekcija za svaki nastavni sat koje su učitelji mogli podijeliti s učenicima. Svi do sada izrađeni materijali objavljuju se i u sustavu Kabinet te su otvoreni svim posjetiteljima, kako bi se mogli dijeliti s učenicima. Svi materijali vezani su uz Alfine udžbenike te imaju smisla samo za korisnike istih. U tehničkom je smislu svaka lekcija nastave na daljinu istovjetna metodičkom materijalu te se nalazi i u nastavničkom kabinetu zajedno s drugim materijalima, a jedina razlika je u načinu izlistavanja i otvorenosti prema svim posjetiteljima.


PRETRAŽIVANJE


U sustavu Kabinet možete pretraživati sve sadržaje i dostupne materijale na nekoliko mogućih načina:

a) klikom na ikonicu za pretragu (stilizirano povećalo) upisom dijela, cijele riječi ili više riječi za pretragu, pri čemu možete filtrirati rezultate na materijale koje su dodijeljene vama kao korisniku (nužno je biti prijavljen za ovu funkcionalnost). Rezultati pretraživanja prikazat će se u odabranom obimu prema kategorijama, nakon čega za svaku pojedinu kategoriju možete odabrati prikaz svih rezultata

b) upisivanjem pojma na samim rezultatima pretrage u polje na vrhu popisa rezultata

c) upisivanjem pojma na pregledu izdanja i materijala s mogućnošću naprednog filtriranja

Osim opće pretrage, neke posebne stranice poput Edukacija ili popisa svih metodičkih kompleta imaju svoju pretragu koja se temelji na filtraciji po specifičnim oznakama.


POSTUPAK ODOBRAVANJA, REGISTRACIJA I PRIJAVA KORISNIKA


Registracija u sustav Kabinet nužna je za pristup odobrenim digitalnim metodičkim materijalima za korisnike Alfinih udžbenika, a neovisno o tome pristup mora biti odobren za korisnike sa strane predstavništva (promotora zaduženog za školu/instituciju u kojoj korisnik radi ili sistemskog administratora). Jednokratnu registraciju možete započeti klikom na opciju "REGISTRIRAJTE SE" pri dnu obrasca za prijavu korisnika nakon što ste prethodno kliknuli na stavku "PRIJAVITE SE" na bilo kojoj stranici Kabineta te nakon toga pratite korake kroz koje vas vodi sustav. Po završetku registracije možete se prijaviti podatcima koje ste odredili na navedenoj opciji za prijavu, a možete se prijavljivati i drugim podržanim računima (Google račun, Carnet AAI) ako ste ih koristili za registraciju ili naknadno povezali. Ako se namjeravate često prijavljivati na vlastitom uređaju možete odabrati opciju “Zapamti me na ovom računalu”. U protivnom, predlažemo da se u istoj maniri odjavite pri završetku sesije klikom na opciju “Odjava” na izborniku pod slikom vašeg korisničkog profila u zaglavlju stranice.


Nakon registracije vaš će račun biti prijavljen predstavništvu na odobrenje pristupa korisničkim sadržajima kao što su metodički materijali u nastavničkom kabinetu. Odobrenje se najčešće aktivira u roku od 24 sata. Ako postoje problemi s odobrenjem, molimo da kontaktirate predstavništvo Alfe putem kontakt obrazaca ili e-mail pošte navedene u odjeljku za kontakt na ovoj stranici.


KORIŠTENJE NASTAVNIČKOG KABINETA


Metodički kompleti


Opći posjetitelji web-stranica Kabineta slobodni su bez registracije, odobrenja i prijave pretraživati pregledavati sve dostupne metodičke materijale u Nastavničkom kabinetu klikom na stavku “NASTAVNIČKI KABINET” u zaglavlju bilo koje stranice, nakon čega ćete pristupiti stranici s pregledom kategorija metodičkih sadržaja prema vrsti nastave i škole (razredna nastava, predmetna nastava, srednja škola). Odabirom kategorije izlistavaju se metodički kompleti temeljeni na primarnom udžbeniku određene serije, a grupirani su po razredima i predmetima, ovisno o tome radi li se o razrednoj ili predmetnoj nastavi.

Klikom na određeni metodički komplet otvara se stranica tog kompleta s 1) popisom pripadajućih i vezanih izdanja (udžbenici, posebne inačice udžbenika, radne bilježnice, zbirke zadataka, nastavni listići, didaktički proizvodi, stručna izdanja i sl.) te 2) popisom pripadajućih metodičkih materijala (npr. nastavni planovi i prijedlozi priprema, prezentacije, razrade i sl.).


Popis metodičkih materijala


Popis metodičkih materijala stupačno je izlistanje koje razlikuje tri nivoa prikaza:

1) Grupa materijala, ispunjena intenzivnom varijabilnom nijansom, određena i sortirana prema želji uredništva, koja se sastoji od minimalno dva materijala. Grupe su opcionalne te se materijali mogu pojavljivati i izvan grupe ako je takav urednički plan.

2) Materijal, ispunjen svijetlom nijansom, određen i sortiran prema želji uredništva, kao dio grupe ili izvan nje, a može se sastojati od jedne ili više datoteka i/ili poveznica. Svaki materijal je posebna stavka u sustavu i ima svoju informativnu stranicu kojoj se pristupa klikom na ikonicu sa slovom “i”.

3) Datoteka/poveznica, bez kolorne ispune, predstavlja konkretnu datoteku ili više njih, kao i poveznice uz njih ili samostalno, a koji pripadaju pojedinom materijalu. Datoteke mogu bilo kojeg formata te su u tom smislu naznačene uz pripadajuću ekstenziju. Poveznice su navedene kao željeni naziv dok je URL adresa skrivena.

Sve grupe, materijali i datoteke u počenom stanju prikazani su u kompaktnoj listi s prikazom grupa i materijala koji nisu grupirani, a tek se proširivanjem liste na dostupnu strelicu otvaraju dodatna izlistanja materijala pdo grupom odnosno datoteka pod materijalom. Proširivanje i sažimanje može se napraviti u svakom trenutku na bilo kojoj razini popisa te globalno vratiti na početno stanje.


Prava pristupa, preuzimanje i otvaranje


Neregistrirani i neprijavljeni posjetitelji Kabineta mogu pregledavati popis materijala kao i pristupati pojedinim informativnim stranicama, no ne mogu preuzimati datoteke i otvarati poveznice, o čemu će biti obaviješteni posebno naznačenim tekstom. Prijavom u sustav kod odobrenih materijala bit će moguće otvarati poveznice i preuzimati datoteke na uređaj pojedinačno klikom na gumb “PREUZMI”, otvarati ih direktno u internetskom pregledniku na gumb “OTVORI” (ako je format podržan) ili ih preuzimati selektivno ili u cijelosti nakon označavanja kućica kvačicom na željene grupe materijala, pojedine materijale, pojedine datoteke ili cijeli metodički komplet, pri čemu će se korisniku na dnu prikaza u pregledniku pojaviti pomoćna traka za prebrojavanje označenih datoteka i ukupnu veličinu u memoriji. Klikom na dostupnu opciju “PREUZMI” pokrenut će preuzimanje automatski generirane arhivske datoteke (format “.zip”) na uređaj korisnika, a struktura datoteka unutar nje bit će organizirana u direktorijima po točnim nazivima. Iz tehničkih razloga, maksimalna dozvoljena veličina zbirne datoteke za preuzimanje je 2 GB (gigabajta). Ako ju datoteke prelaze, bit će potrebno napraviti nekoliko preuzimanja.


OBRADA PODATAKA


Izdavačka kuća Alfa pri korištenju web-sustava Kabinet prikuplja i obrađuje vaše podatke. Za više detalja o uvjetima i mogućnostima kontrole nad obradom podataka u svrhu zaštite privatnosti molimo da posjetite odjeljak Zaštita privatnosti.


KONTAKT


Za sva pitanja i nejasnoće, tehničke i ostale poteškoće možete se obratiti administratorima i uredništvima izdavačke kuće Alfa putem obrasca za kontakt ili na e-mail adresu digital@alfa.hr.