ŠKOLSKI PERISKOP
AKTUALNO

19. rujna 2024.

Znanstveno stručni skup „Iz vrtića u školu – promjena ili nadogradnja identiteta?“

U tijeku su prijave za znanstveno stručni skup „Iz vrtića u školu – promjena ili nadogradnja identiteta?“ koji će se 1. listopada 2024. godine održati u Garčinu kod Slavonskog Broda. Skup je zamišljen kao mjesto susreta znanstvenika i stručnjaka iz područja ranog i predškolskog te osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja s ciljem zajedničkog razvoja razumijevanja i metoda za lakši prijelaz iz jednog sustava u drugi.

- Glavna tema skupa proizašla je iz prepoznavanja potrebe za pronalaskom učinkovitih strategija za poboljšanje komunikacije između predškolskog i školskog sustava kako bi se djeci osigurao što kvalitetniji prijelaz iz vrtića u školu. 


Ovaj znanstveno-stručni skup rezultat je umrežavanja praktičara entuzijasta i izdavačke kuće Alfa uz pokroviteljstvo Sveučilišta u Slavonskom Brodu koje je prepoznalo vrijednost skupa i dalo mu svesrdnu podršku. 




Zadovoljstvo nam je da je uz nas i Inicijativa ZVIS (Zajedno vrtići i škole) iz Krapinsko-zagorske županije koja zajedno s Alfom već dvije godine uspješno radi na području umrežavanja organiziranjem izuzetno uspješnih međužupanijskih skupova u Stubičkim Toplicama – rekla je u ime organizacijskog tima Anita Benčec Nikolovski urednica za rani i predškolski odgoj u Izdavačkoj kući Alfa.


Ovim znanstveno-stručnim skupom ujedinjeni smo u nastojanju da na istome mjestu okupimo učitelje i odgojitelje kako bi se suradnički i aktivno promišljalo o cilju skupa – usklađivanju vrijednosti sudionika za dobrobit djece.


Plenarna predavanja na skupu će održati prof. dr. sc Marija Sablić „Biti ili ne biti učitelj, pitanje je sad?“, doc.dr.sc. Ivana Trtanj „Važnost pripovijedanja – bezbroj razloga za poticanje“, izv. prof. dr. sc. Ivana Visković „Prijelaz – uspjeh ili put do uspjeha?“, izv. prof. dr. sc. Dubravka Glasnović Gracin „Predmatematičke vještine i matematička kompetencija“, doc. dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj „Dobrobit i odgojno-obrazovno iskustvo djeteta“.




Nakon plenarnih predavanja uslijedit će prikazi odgojno obrazovne prakse koje će iznijeti:


  • Brigitte Gmaz, mag. prim. educ.Samson Štibohar, mag. theo. ,Ivan Paradi, prof. (Inicijativa ZVIS) „Zajedno vrtići i škole“;
  • Andreja Kovač, mag. prim. educ. „Suradnju vrtića i škole djeca uistinu vole“;
  • Jelena Topić, mag. praesc. educ. „Prijelazi u praksi kroz umrežavanje vrtića i škole“;
  • Ružica Podhraški, odgojitelj savjetnikIvana Pajk Kraljević, bacc. paed. „Prohodnost prema školi uz suradnju s roditeljima“;
  • Ankica Matasović, mag. psych. „Suradnja osnovne škole i vrtića“;
  • Jasmina Cerovec, mag. praesc. educ. „Aktivnosti i poticaji za razvoj predmatematičkih vještina“;
  • Martina Jularić, mag. praesc. educ. „Pokret u odgojno-obrazovnom procesu“;
  • Bruno Brinzej, uni. bacc. praesch. educ.: „Projektno učenje u dječjem vrtiću“;
  • dr. sc. Marija Lesandrić, mag. prim. educ., Montessori pedagog „Mogu li didaktički materijali biti most između „male” i „velike” škole?
  • Đurđa Trupinić, učiteljica razredne nastave, urednica za Matematiku u razrednoj nastavi u Izdavačkoj kući Alfa „Tangram s razlogom“.


Na stručni skup možete se prijaviti do 26. rujna 2024. ispunjavanjem online obrasca OVDJE.



TAGOVI

znanstveno-stručni skup
Iz vrtića u školu
Alfa
vrtići i škole se vole
vrtići