ŠKOLSKI PERISKOP
ČISTA PETICA

20. rujna 2024.

Zlato s Međunarodne smotre Biosigurnost i biozaštita stiglo u zagrebačku Malešnicu

S međunarodne smotre Biosigurnost i biozaštita održane u Sarajevu sestre blizanke, učenice Tea i Tia Josić i njihova nastavnica biologije i kemije Ana Bakarić iz zagrebačke Osnovne škole Malešnica vratile su se sa zlatnom medaljom. Zanimljivo da je na međunarodnu smotru, koja je uslijedila nakon međužupanijske i državne razine, učenice dovelo jedno naoko banalno pitanje (učestalost pranja ruku kod učenika) temeljem kojeg su provele pravo istraživanje sa svim etapama koje ono treba imati.

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanim uz biosigurnost i biozaštitu.  


Nositelji su projekta: Hrvatsko društvo za biosigurnost, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” iz Zagreba i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Izvannastavna aktivnost

Glavni su ciljevi projekta upoznavanje učenika s važnošću stručnog, znanstvenog, globalnog i osobnog pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti; upoznavanje s opasnim uzročnicima i njihovim načinom djelovanja; usvajanje odgovornog ponašanja prema vlastitom i tuđem zdravlju u školi, obiteljskom domu, društvu i okolišu; analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije; osposobljavanje učenika za prosuđivanje i vrednovanje informacija u javnom medijskom prostoru; popularizacija znanosti i istraživanja u STEM području pomoću istraživačkog rada učenika; razvijanje zanimanja za znanost i istraživanje; razvijanje suradničkog odnosa među učenicima te između učenika i mentora; razvijanje i usavršavanje digitalnih kompetencija izradom digitalnih video- i audiomaterijala; poticanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina; stručno usavršavanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita.




Samostalno istraživanje učenika

‒ U projekt sam se uključila prošle školske godine. Predstavila sam ciljeve projekta učenicima na dodatnoj nastavi i trudila se slijediti njihove interese ne očekujući natjecanja i medalje, a kamoli zlatne. A učenici su, izgleda, imali jako dobar nos – krovna tema projekta bila je Prijenos zaraznih bolesti u školama, a moji učenici dosjetili su se provesti istraživanje o učestalosti proljeva među učenicima („jer tu temu nitko neće istraživati”) i uspjeli su. Uspjeh na međužupanijskom natjecanju odveo nas je na državno natjecanje u Varaždin, gdje je stručni ocjenjivački sud odlučio da idemo na međunarodnu smotru u Sarajevo! – ispričala nam je Ana Bakarić i dodala kako je u istraživačkom radu učenicima zaista bila „samo” mentorica koja ih je usmjeravala i poticala, no veliko istraživanje i cijeli posao učenici su obavili sami.




Zlatnom medaljom nagrađeni rad učenika


Učenici su proveli istraživanje na 157 učenika škole za koje su sami osmislili pitanja, postavili hipotezu, odredili cilj, materijale i metode istraživanja, izradili anketni upitnik, objedinili i analizirali rezultate, definirali zaključak te na kraju prema zadanim propozicijama prikazali rezultate istraživanja na plakatu.


Podrška ravnatelja

Iako to nije uvijek i svagdje tako, ova je ekipa imala veliku i bezrezervnu podršku ravnatelja Ivana Kostanjskog pa su tako tri dame – nastavnica i sestre blizanke ‒ u Sarajevo putovale zrakoplovom, a sve je troškove pokrila škola.

‒ U avionu smo sreli prof. dr. sc. Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”. Zanimljivo kako nam je, iako na mjestu voditeljice cijelog projekta, nesebično ponudila prijevoz od aerodroma do hotela. Mojim učenicama, a i meni, to je puno značilo. – završila je Ana Bakarić koja će se u projekt Biosigurnost i biozaštita uključiti i ove školske godine te nastaviti istim smjerom s novim učenicima.

Prošle školske godine projekt je uspješno proveden u 304 osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj.


TAGOVI

predmetna nastava
biosigurnost
OŠ Malešnica
Ana Bakarić
Tea Josić
Tia Josić
Svjetski dan higijene ruku
Alemka Markotić
Ivan Kostanjski