ŠKOLSKI PERISKOP
INTERVJU

15. travnja 2024.

Tea Borković: Sada imam mnogo više učenika i mnogo više kolega!

Što se kuha u Teinoj kuhinji? Kako je izgledao put od ideje do realizacije radne bilježnice „Sudoku” autora Siniše Hrge? Odgovore na ova, ali i mnoga druga zanimljiva pitanja saznajte u intervjuu s Teom Borković, Alfinom urednicom za Matematiku i Fiziku u predmetnoj nastavi.



Na spomen matematike, a posebno fizike, mnogi dobri đaci (posebno mi društvenjaci) malo ustuknu. Iza riječi matematika za nas se krije ona muka bez koje nema nauke, a često se sjetim i Mate kojem su govorili: „Nije za tebe, Mate - matika, za tebe je Mate - motika!” No jedna matematičarka iz naših redova, Tea Borković, Alfina urednica za Matematiku i Fiziku u predmetnoj nastavi, ruši sve te predrasude i strahove. Među kolegama poznata je po zarazno dobroj energiji i vječnom osmijehu. Mnoge stvari koje se vežu uz Teu ruše tabue i predrasude o strogim profesoricama matematike. Kada se ne bavi matematikom, Tea se bavi stvarima koje samo na prvi pogled nemaju veze s matematikom – svira klavir i ksilofon u orkestru, uzgaja više od osamdeset vrsta biljaka u svojem vrtu, obožava pjevati, izrađivati razne predmete, organizirati, osmišljavati i voditi kreativne radionice…




Lako ćete je nagovoriti da se s vama upusti u novi projekt, učas će osmisliti predavanje, edukaciju, plakat, a posebna su joj strast društvene igre. Kad ne radi ništa – otpješači do Japetića i natrag. Nakon gotovo dvadeset godina rada u OŠ Grabrik u Karlovcu Tea je odlučila sve svoje interese i sposobnosti staviti pod jedan krov – pridružila se Alfinom uredničkom timu kao dvostruka urednica. Nedavno je pod njenom uredničkom palicom i uz odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje objavljena radna bilježnica „SUDOKU za radoznalce i natjecatelje” autora Siniše Hrge. Tom prigodom razgovarali smo s Teom o svemu što radi i o onome što planira.

Unatoč pričama o stalnoj nestašici profesora matematike napustila si sigurno radno mjesto, status savjetnika i famozna „tri mjeseca godišnjeg u školi” te prihvatila posao u privatnoj izdavačkoj kući. Kako to?
– Da. Iznenadila sam samu sebe. Nikada se nisam mogla zamisliti u uredu i još k tomu na takvoj poziciji. Gledajući unatrag, čini se da se taj prelazak dogodio potpuno prirodno jer me moja vječita znatiželja stalno vuče u nove projekte. Sada samo imam mnogo više učenika i mnogo više kolega. Dodir sa „živom” učionicom ipak sam dijelom zadržala jer surađujem s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu gdje sam već osmu godinu zaredom vanjska suradnica u zvanju višeg predavača na katedri Metodike nastave Matematike.

Kako je izgledao put od ideje do realizacije radne bilježnice „Sudoku” Siniše Hrge?
– Tijekom rada u školi sudjelovala sam sa svojim učenicima u provedbi natjecanja u sudokuu od prve godine kada je ono organizirano u cijeloj državi. Osobito mi je bilo drago što sam uz učenike, koji su aktivno polazili dodatnu nastavu matematike, uspijevala potaknuti i manje akademski spretne matematičare, a izvrsne logičare, da se okušaju. I danas mi se javljaju bivši učenici kako bi se pohvalili svojim rezultatima. Znajući da zanimanje učenika raste i sve mlađi uzrasti žele sudjelovati u tom natjecanju, odlučila sam pripremiti izdanje koje bi svakom djetetu koje se želi okušati u rješavanju sudokua bilo od koristi pri učenju strategija rješavanja i pripremanja za natjecanje. Javila sam se poznatom enigmatičaru i članu Mense profesoru Siniši Hrgi, inženjeru strojarstva, profesoru matematike i fizike i profesoru klarineta te je on s radošću pristao na ideju i odmah se prihvatio pisanja.




Što je sudoku, u čemu je njegova vrijednost, komu je namijenjena radna bilježnica?
Sudoku je jednostavna igra u kojoj je potrebno rasporediti brojeve u kvadratnu mrežu prema pravilu da se u svakom retku i svakom stupcu svaki od brojeva smije pojaviti samo jednom. Ovisno o veličini, u mrežu se smještaju brojevi od 1 do 4, ili od 1 do 6 ili od 1 do 9.
Prednost sudokua u tome je što ne zahtijeva akademsko znanje, već se oslanja na logiku, kombinatoriku, matematičku intuiciju i kreativnost. Ova radna bilježnica namijenjena je prvenstveno učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole iako se može uvesti već i u starijoj vrtićkoj dobi, ali može poslužiti svakom početniku bez obzira na njegovu dob.
Radna bilježnica obuhvaća 16 poglavlja: magične kvadrate 3x3, 4x4, 5x5, klasični sudoku 4x4 i 6x6, ali i dijagonalni sudoku kao i mnoge posebne vrste sudokua poput 12-34-56, niz sudokua, kropki i VX.

Što uključuje posao urednice za Matematiku i Fiziku u izdavačkoj kući?
Kao urednica sudjelujem u raznim procesima vezanim uz obrazovanje. U prvom redu to je rad s autorima, recenzentima, grafičarima, ilustratorima i dizajnerima u pripremi novih izdanja. Tu je također praćenje zakonske regulative, komunikacija s učiteljima i nastavnicima, pripremanje materijala za naše učenike, održavanje predavanja i radionica i za učenike i za učitelje. Uza sve to nađe se vremena i za sudjelovanje na konferencijama i edukacijama, kao i malo istraživačkog rada.

Što se kuha u Teinoj kuhinji? Možeš li najaviti buduće projekte?
U pripremi je zaista mnogo toga i s nestrpljenjem iščekujem trenutak kada će svi ti projekti ugledati svjetlo dana. Neki su vrlo blizu izdavanja pa mogu najaviti matematičku društvenu igru EQUI koja je dobila odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje i uskoro ćemo, nadam se, i nju imati u rukama.

Zašto Alfa?

Jer mogu biti ja. Jer se razumijemo. Jer svaki prijedlog ili ideja nailazi na razumijevanje i podršku. Jer sam u Alfi doma.

Može pet brzopoteznih pitanja za kraj?
Naravno.
Matematika ili Fizika?
Oboje.
Didaktika: digitalno ili konkretno?
Uvijek konkretno.
Selo ili grad?
Selo. Vrt, potok, šuma, mir.
Umjetnost ili znanost?
Uvijek i svugdje oboje.
Gojzerice ili bicikl?
Kako koji dan.


Radnu bilježnicu „SUDOKU za radoznalce i natjecatelje” možete naručiti ovdje.

TAGOVI

razredna nastava
predmetna nastava
Tea Borković
matematika i fizika
sudoku