ŠKOLSKI PERISKOP
ČISTA PETICA

11. lipnja 2024.

Srednjoškolci poučavaju osnovnoškolce kuhanju i zbrinjavanju otpada

Cjelovito iskorištavanje namirnica prilikom kuhanja, važnost smanjenja otpada od hrane, upoznavanje s prednostima agroturizma, principi održivog načina života, pravilnog zbrinjavanja otpada… neki su od ciljeva projekta „Kuhanje je cool!” koji su tijekom školske godine 2023./24. provodili učenici i nastavnici Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

– Projekt je najvećim dijelom financiran sredstvima Ministarstva turizma i sporta. U projektu se promiče cjelovito iskorištavanje namirnica prilikom kuhanja, naglašava važnost smanjenja otpada od hrane, a učenici se educiraju o principima održivog načina života i pravilnog zbrinjavanja otpada te se upoznaju s prednostima agroturizma – oblika održivog turizma u ruralnoj sredini. Učenike Srednje škole Zabok u ovom projektu dodatno motiviramo da po završetku školovanja na svojim budućim radnim mjestima primijene nove načine promišljanja o hrani te da djeluju u skladu s gospodarski i ekološki održivim poslovanjem. U sklopu projekta pribavljene su moderne kante za selektivno prikupljanje otpada, a komunalno poduzeće grada Zaboka školi je darovalo komposter kako bi učenici u praksi počeli primjenjivati znanja o odgovarajućem zbrinjavanju otpada i odgovornom ponašanju prema okolišu. – rekla je voditeljica projekta Karolina Ciglar, profesorica Povijesti i Geografije. 




Međuvršnjačka poduka

Zanimljivo je da su srednjoškolci u projekt uključili i učenike osnovnih škola.

Ideja je poticati djecu da odmalena razmišljaju o zdravoj prehrani, da uvide kako je kuhanje zdrava, zanimljiva i kreativna aktivnost te da zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu nude velike mogućnosti zapošljavanja, usavršavanja, razvoja karijere i osobnog razvoja. 

U tjednu u kojem se obilježavao Dan planeta Zemlje učenici 3.a i 4.a razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka sudjelovali su u dvjema radionicama. Tema tih radionica bilo je cjelovito iskorištavanje ostataka starog kruha te povrća i voća iz kuhinje. 

– Učenici 4.a razreda napravili su od mljevenog starog kruha smjesu za američke palačinke, koje su samostalno ispekli pod budnim okom Borisa Markovića, nastavnika ugostiteljsko-turističke struke predmeta i njihove učiteljice Zorice Car. Palačinke su zatim nadjenuli jagodama i bananama.







Peteljke jagoda spremili su za sušenje kako bi od njih napravili čaj, a koru od banana stavili su u kantu za zalijevanje cvijeća kako bi za dva dana dobili hranjivu tekućinu za prihranu biljaka. 

– Dan kasnije, sa svojom učiteljicom Ivom Rogan, učenici 3.a razreda izradili su od starog kruha bruskete s nadjevom od šparoga, rajčice i paprike. Bruskete su odmah nestale pa je Zdravko Semenski, nastavnik kuharstva, pokazao učenicima kako izraditi pizzu od ostataka povrća, šunke i sira. Djeca su bila oduševljena novim i jednostavnim receptima pa su se mnogi i kod kuće okušali u pripremi zdravih i kreativnih obroka. – ispričala nam je Karolina Ciglar




Mali Gastro

Prilika za kušanje novih zanimljivih jela pružila se i na tradicionalnoj manifestaciji Mali Gastro koju je Srednja škola Zabok organizirala u petak 10. svibnja 2024. Svi zainteresirani tada su mogli posjetiti i razgledati novoobnovljenu i moderno opremljenu zgradu Srednje škole Zabok, a nove aktivnosti iz projekta „Kuhanje je cool!” održane su za učenike osmih razreda OŠ Zabok krajem svibnja, kada je s njima kuhao strukovni nastavnik Tomislav Kožić.

Od svega je najvažnije to što učenici zaista rado sudjeluju u svim aktivnostima i postaju pravi promotori održivog stila života u svojoj okolini. 

Uz aktivnosti koje su navedene u sklopu projekta prof. Ciglar provodi edukacije selektivnog odvajanja otpada na Satovima razrednika, s učenicima izrađuje plakate s uputama o održivom stilu života te o pravilnom odvajanju i zbrinjavanju otpada. 


Društvena igra o zbrinjavanju otpada

– Profesorica Darija Vrdoljak, koja vodi modul Zbrinjavanje otpada u našem eksperimentalnom programu, osmislila je društvenu igru o odvajanju otpada za koju sada zajedno traže načine za tiskanje i izdavanje kao didaktički materijal. – ispričala nam je Karolina Ciglar i dodala kako je osim za spomenute događaje svibanj bio rezerviran za terensku nastavu – posjet  prekrasnom agroturističkom imanju "Kos" iz Svetog Križa Začretja s ciljem da učenici vide kako je u ruralnoj sredini moguće živjeti i uspješno poslovati bez narušavanja kvalitete okoliša i zdravlja.



TAGOVI

razredna nastava
predmetna nastava
srednja škola
kuhanje
zbrinjavanje otpada
Mali Gastro