ŠKOLSKI PERISKOP
AKTUALNO

20. rujna 2024.

Počinje nova sezona „Čitanjem do zvijezda”

U tijeku su prijave za 16. sezonu Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja – Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda” za osnovne i srednje škole. Ovogodišnji je slogan natjecanja, čiji je Alfa ponosan partner, „Život piše priče”.

‒ Osnovnim i srednjim školama poslali smo poziv da se i ove godine uključe u natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda”. Odabrali smo i naslove književnih djela – učenici osnovnih škola čitat će knjige „Kako je Flegmarin postao kapetan” Magdalene Mrčele, „Letači srebrnih krila” Melite Rundek i „Znali su što žele” Nade Mihoković-Kumrić. Za učenike srednjih škola stručno je povjerenstvo ove godine odabralo djela međimurskih pisaca „Slučaj vlastite pogibelji” Kristiana Novaka, „Nula previše” Ivana Pranjića i „Rasprodaja riječi” Miroslava Gakića. Rok za prijavu jest 30. studenog 2024. ‒ najavila je jedna od koordinatorica projekta Tanja Radiković i objasnila kako će svim prijavljenim školama i mentorima dopis s detaljnim uputama za pripremu svake razine natjecanja poslati koordinatorice natjecanja.


Oblikovanje kompetentnih čitatelja

Nacionalni projekt „Čitanjem do zvijezda” verificiran je i ima pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Agencije za odgoj i obrazovanje. Na taj način naglašena je važnost čitanja, čitateljskih aktivnosti, razvijanja čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. Obje institucije mišljenja su da navedeni čitateljski projekt doprinosi prepoznavanju stručnih suradnika školskih knjižničara te potrebi osmišljavanja aktivnosti za rad s učenicima s posebnim naglaskom na razvoj čitateljskih kompetencija i poticanja čitanja s obzirom na to da se čitanjem povećava emocionalna inteligencija te razvijaju samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i za opće dobro zajednice.


Rok za prijavu jest 30. studenog 2024. 


Prijavnica za osnovne škole OVDJE.

Prijavnica za srednje škole OVDJE.



Pogledajte u galeriji kako je  bilo prošle godine...

TAGOVI

razredna nastava
predmetna nastava
srednja škola
čitanjem do zvijezda
prijave