ŠKOLSKI PERISKOP
ČISTA PETICA

11. listopada 2024.

Nije Oscar, ali je prva nagrada za mlade filmaše iz Samobora!

Prva nagrada u kategoriji igranog filma na 62. izdanju Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotri hrvatskog školskog filma koji su se od 3. do 6. listopada 2024. održavale u Varaždinu pripala je filmu „Vremeplov” i otišla je u ruke mladih filmaša iz Osnovne škole Samobor i njihove učiteljice i Alfine autorice Vesne Marjanović.

Nije Oscar, ali jest prva nagrada! A nagrada je slađa uzme li se u obzir da je ovo bilo prvo sudjelovanje samoborskih učenika na 62. izdanju Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotri hrvatskog školskog filma u Varaždinu. Na Reviju je bilo prijavljeno 260 filmskih uradaka i na Smotru 139, no samo su 93 rada ušla u natjecateljski krug.




Program Revije i Smotre uključivao je animirane, dokumentarne, igrane, radioničke filmove, TV reportaže te filmove slobodnog stila, a svaki je film pružio uvid u svijet mladih autora obuhvaćajući razne teme – od zabavnih i kreativnih do onih koje govore o ozbiljnim društvenim pitanjima.


– Čarobna dječja avantura koja sjajno kombinira edukaciju i zabavu, omogućujući djeci da na uzbudljiv način nauče o povijesti. Putovanje glavnih junaka u 13. stoljeće u Samobor ne samo da je fascinantno, već i bogato detaljima koji autentično prikazuju prošlost. Kreativnost u prikazu vremenskog putovanja i izuzetna pažnja prema povijesnim činjenicama čine ovaj film izuzetno vrijednim i poučnim za mlade gledatelje – piše u komentaru selekcijske komisije. 




Stručni ocjenjivački sud

O najboljim filmovima ove je godine odlučivao stručni ocjenjivački sud u sastavu: Maja Ogrizović, magistra mediologije i kulturologije, pokretačica inkluzivnog filmskog programa Film svima!, glumica Barbara Rocco te redateljica Čejen Černić Čanak.

Reviju i Smotru organizirali su Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju Filmsko-kreativnog studija VANIMA te II. Osnovne škole Varaždin.

Zanimljivo da je učenicima iz Samobora podloga za filmski scenarij bio književni tekst „Branko putuje u prošlost” Slavka Mihalića iz udžbenika „Škrinjica slova i riječi 3”.




Najteže nam je bilo dogovoriti se oko priče za scenarij filma… Kada smo konačno napisali scenarij prema priči iz udžbenika, sve je bilo puno zabavnije. 


– Prije nego što smo počeli snimati film, u goste na je došao Markov tata Nikola Barišić koji radi kao pomoćnik redatelja. Pokazao nam je kako treba snimati film. Super je što smo mi na ovom filmu bili i scenaristi i redatelji i kamermani i glumci. – rekao je učenik Mauro Vetma, jedan od članova nagrađene filmske družine. 


Zanimljiv sinopsis

Doznali smo i što piše u sinopsisu nagrađenog filma „Vremeplov”.


Student fizike Marko već mjesecima radi na svom izumu – vremeplovu. Prvi putnik njegove letjelice postat će njegov mlađi brat Ivan kojemu će to biti nagrada jer je čuvao bratovu tajnu. Ivana vremeplov odvodi u daleku prošlost Samobora, točnije u 13. stoljeće. U tom stoljeću Ivan doživljava neobičan susret koji mu nije nimalo ugodan i završava u zatvoru. No, zahvaljujući programiranosti vremeplova, Ivan se ipak vraća u svoje vrijeme.


Stručni ocjenjivački sud u kategoriji animiranog filma prvu nagradu dodijelio je filmu „Ljeto iz svemira” (Foto kino video klub Zaprešić), prvu nagradu za dokumentarni film osvojio je film „Ona žena s pason” (OŠ oca Petra Perice), dobitnik prve nagrade za igrani film jest „Vremeplov” (OŠ Samobor), na prvom je mjestu u kategoriji slobodnog stila film „Ljepota je u malim stvarima” (OŠ Franje Krežme), najboljom TV reportažom proglašen je „Gunjanski Magazin” (GuMa Multimedijalni centar, Studio kreativnih ideja Gunja MMC SKIG), dok je prvo mjesto u kategoriji radioničkih filmova osvojio film „Tajna džema od maslina” (Škola filma Šipan).




TAGOVI

razredna nastava
OŠ Samobor
Vesna Marjanović
revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
smotra hrvatskog školskog filma