ŠKOLSKI PERISKOP
ČISTA PETICA

10. listopada 2024.

Jedan crno-bijeli školski dan

U šarenom dječjem svijetu jedan je školski dan bio u potpunosti crno-bijeli. Iako je vrijeme fašnika i karnevala još daleko, učenici 4.a razreda PŠ Lupoglav u školu su došli kostimirani u lik Charliea Chaplina.

- Nakon učenja o načinima sporazumijevanja i vrstama neverbalne komunikacije, a u svrhu jačanja samosvjesnosti i u sklopu aktivnosti Abeceda prevencije, učenici su na nastavu došli kostimirani u Charlia Chaplina. Na taj način smo pretvorili jedan običan dan u školi u jedan posebno veseo dan ili još bolje rečeno veseo crno - bijeli dan. Gledali smo film „The kid“ (Mališan) iz 1921. godine i kroz četiri radionice učili istražujući na internetu i u endiklopedijama lik i djelo poznatog glumca, karakteristike i obilježja doba nastanka nijemog filma, općenito o crno- bijelom filmu i ulozi glazbe u filmovima, posebno o ulozi glazbe u crno-bijelom filmu. 




Lekcija o toleranciji

Igrali smo igru pantomime i provodili brojne aktivnosti koje su učenicima pomogle da prodube i prošire znanje i razviju određene kompetencije i vještine – ispričala je Renata Jelečki, učiteljica 4.a razreda.

Što Abedeca prevencije ima s tim – pitali smo se.


- Film je ostavio dubok dojam na učenike!! Svi su osvijestili koliko je važno paziti na svoje ponašanje prema drugima, koliko toga nekome može reći samo naš izraz lica, mimika, migovi, gegovi...


A to se jako dobro vidi upravo u nijemom filmu – pojasnila je učiteljica Renata. Kaže kako su njezini učenici zaključili da jedni prema drugima trebaju biti puno tolerantniji, strpljiviji, ljubazniji...




Bogata metodička podrška

Učenici su se složili da im je ovakav način učenja bio „čista uživancija“, a na fotografijama se jasno vidi koliko su se potrudili oko odjeće i kostimiranja.

Bogata i raznovrsna metodička podrška uz nastavnu jedinicu Upoznajmo Charliea Chaplina koja dolazi uz udžbenik „Škrinjica slova i riječi 4“ i njegovu digitalnu inačicu odvela je ovu učiteljicu i ovaj razred dalje nego što su u početku mislili.




TAGOVI

razredna nastava
PŠ Lupoglav
Renata Jelečki
abeceda prevencije
škrinjica slova i riječi
Charlie Chaplin