ŠKOLSKI PERISKOP
ČISTA PETICA

26. travnja 2024.

Dan požiraka – ručno rađene tjestenine u Đelekovcu

Tradicionalna tjestenina za svatovsku i blagdansku juhu – požiraki - na poseban se način više od stotinu godina izrađuje u Đelekovcu.

Požiraki nemaju veze s požarom, ali imaju s toplom juhom. Tradicionalna tjestenina za svatovsku i blagdansku juhu – požiraki - na poseban se način uz pomoć posebnog drvenog pomagala više od stotinu godina izrađuje u Đelekovcu.




– U suradnji s općinom Đelekovec i Društvom žena škola je prošle godine pokrenula postupak zaštite pri Ministarstvu kulture i medija pa požiraki trenutno imaju status preventivne zaštite. To nas obvezuje na provođenje aktivnost za prenošenje umijeća izrade požiraka. – rekla nam je Sonja Vuljak, ravnateljica OŠ Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec.


Ručna izrada
Požiraki se rade ručno, valjanjem tankim štapićem na rebrastoj pločici te tako poprimaju oblik šupljeg rebrastog valjka koji podsjeća na požirak (kajkavska riječ za grkljan). Tijesto za požirake jednostavno je, slično tijestu za domaće rezance ili krpice za juhu, a priprema se od jaja i brašna. Škola je u nizu aktivnosti odlučila jedan dan posvetiti ovoj stoljetnoj tradiciji te smo uveli Dan požiraka – dan je to kada ih svi učenici i učitelji mogu naučiti izrađivati.




Stoljetna tradicija
- U organizaciji Učeničke zadruge „Mak” u školi je u ožujku 2024. održan Dan požiraka. Pozvali smo bake Anu Mihalec i Slavu Sabolić da nas podsjete kako se požiraki rade i za što se koriste. Baka Slava donijela nam je već pripremljeno tijesto i valjala ga je u tanke trake, koje su se onda rezale u male pravokutnike. Baka Ana djeci je pričom približila sve informacije o požirakima te je zorno prenijela kako ih izrađivati na rebrastoj pločici uz drvce. Učenici su brzo i odlično ovladali tehnikom izrade te su uživali u ovoj aktivnosti. – ispričala nam je ravnateljica S. Vuljak.




Oduševljeni su bili i djelatnici škole koji su i sami sudjelovali u izradi tjestenine. Svi zajedno nedavno su, nakon što su se požiraki dobro posušili, kušali svoje uratke u juhi koju su pripremile školske kuharice. Iz škole najavljuju da će Dan požiraka organizirati i ubuduće sa željom da ih nauče pripremati svi budući učenici i djelatnici škole.




TAGOVI

razredna nastava
predmetna nastava
đelekovec
požiraki
dan požiraka